GRČKA TORTA
Sastojci:
Biskvit:*
4 bjelanaca
8 žlica šećera
malo limunovog soka
prstohvat soli
4 žlice mljevenog keksa
4 žlice mljevenog kikirikija ili oraha
Fil:
300 g šećera
2 pudinga od vanilije
12 žumanaca
6 dl mlijeka
300 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g sjeckanog keksa
200 g sjeckane čokolade
200 g sjeckanog kikirikija ili oraha
Dekoracija:
šlag
kandirane trešnje
otopljena čokolada
I još:
sok od naranče (juice)
—
* mjera za jedan, a prave se tri ovakba biskvita
—
* mjera za jedan, a prave se tri ovakba biskvita
Priprema:
Biskvit:
Bjelanca ulupati sa šećerom, dodati mljeveni keks (npr. Plazma, čajni kolutići…), kikiriki i par kapi limuna.
Peći na 150 °C oko 20 minuta.
Za drugu i treću koru ponoviti postupak.
Bjelanca ulupati sa šećerom, dodati mljeveni keks (npr. Plazma, čajni kolutići…), kikiriki i par kapi limuna.
Peći na 150 °C oko 20 minuta.
Za drugu i treću koru ponoviti postupak.
Fil:
U šerpu sa duplim dnom sipati šećer, pudinge, žumanca i mlijeko. Skuhati da se dobro zgusne.
Nakon sto se fil ohladio, pjenasto izmutiti margarin sa šećerom u prahu i dodati malo limunovog soka.
Postepeno dodavati fil margarinu i mutiti mikserom.
U tako spremljen fil dodati, sjeckani keks, čokoladu i kikiriki.
U šerpu sa duplim dnom sipati šećer, pudinge, žumanca i mlijeko. Skuhati da se dobro zgusne.
Nakon sto se fil ohladio, pjenasto izmutiti margarin sa šećerom u prahu i dodati malo limunovog soka.
Postepeno dodavati fil margarinu i mutiti mikserom.
U tako spremljen fil dodati, sjeckani keks, čokoladu i kikiriki.
Završni postupak:
Svaku koru poprskati sokom od naranče i ostaviti da upije, nakon toga slagati naizmjenično biskvit i fil.
Ukrasiti otopljenom čokoladom, šlagom i kandiranim trešnjama ili po želji.
Svaku koru poprskati sokom od naranče i ostaviti da upije, nakon toga slagati naizmjenično biskvit i fil.
Ukrasiti otopljenom čokoladom, šlagom i kandiranim trešnjama ili po želji.
Primjedbe
Objavi komentar