NAJ AL NAJBOLJE POSNE SARME IKADA
Sastojci
Potrebno je:
14 većih listova kiselog kupusa
Fil:
1 glavica crnog luka
1 struk praziluka
3 veće šargarepe
2 srednja krompira
2 čena belog luka
100 g crvenih, sojinih, ljuspica
2 šoljice (od 100 ml) pirinča
200 g šampinjona
1 vezica peršuna
2 kašike aleve paprike
crni biber
suvi biljni začin
ulje
Zaprška:
70 ml ulja
2 kašičice brašna
2 kašičice aleve paprike
... i još:
vrela voda
3-4 listića lorbera
Priprema
1Sojine ljuspice staviti u, dublju, posudu i preliti toplom vodom. Ostaviti da soja nabubri, pa je dobro, rukama, iscediti.
2Crni luk, šargarepu, prazi luk i beli luk očistiti i, u secku, sitno iseckati. Krompir iseći na kockice. Pirinač. dobro, isprati, pod mlazom hladne vode. Šampinjone iseći na četvrtine i, zajedno, sa peršunom staviti u secko i, sitno, iseckati.
3 U odgovarajuću posudu staviti ulje, dodati iseckan, crni luk, šargarepu, praziluk, krompir, beli luk, šampinjone i peršun.Dobro promešati, pa ubaciti, oceđenu, soju i sjediniti je, dobro, sa ostalim sastojcima. Ubaciti oceđeni pirinač. Dodati alevu papriku biber i biozačin, po ukusu, i promešati. Listovima kupusa skloniti zadebljani deo (po sredini).
4 Uzeti zemljani lonac, pa na dnu staviti jedan list kupusa (da sarmice ne bi zagorele). Na svaki list kupusa staviti po jednu, punu, kašiku fila. Sa obe strane saviti list kupusa, ka unutra, pa, čvrsto, umotati rolatić. Formirane sarmice poređati u zemljanu posudu. Rasporediti listiće lorbera i prekriti jednim listom kupusa. Sarmicu pritisnuti malom tacnom.
5 Zaprška: Na zagrejano ulje staviti brašno i, kratko, ga propržiti. Dodati alevu papriku, promešati i preliti preko poređanih sarmica. Sve preliti, vrelom, vodom (da prelije sarmice) poklopiti i staviti da se krčka. Sarmicu krčkati na tihoj temperaturi, oko, 2,5 sata.
Potrebno je:
14 većih listova kiselog kupusa
Fil:
1 glavica crnog luka
1 struk praziluka
3 veće šargarepe
2 srednja krompira
2 čena belog luka
100 g crvenih, sojinih, ljuspica
2 šoljice (od 100 ml) pirinča
200 g šampinjona
1 vezica peršuna
2 kašike aleve paprike
crni biber
suvi biljni začin
ulje
Zaprška:
70 ml ulja
2 kašičice brašna
2 kašičice aleve paprike
... i još:
vrela voda
3-4 listića lorbera
Priprema
1Sojine ljuspice staviti u, dublju, posudu i preliti toplom vodom. Ostaviti da soja nabubri, pa je dobro, rukama, iscediti.
2Crni luk, šargarepu, prazi luk i beli luk očistiti i, u secku, sitno iseckati. Krompir iseći na kockice. Pirinač. dobro, isprati, pod mlazom hladne vode. Šampinjone iseći na četvrtine i, zajedno, sa peršunom staviti u secko i, sitno, iseckati.
3 U odgovarajuću posudu staviti ulje, dodati iseckan, crni luk, šargarepu, praziluk, krompir, beli luk, šampinjone i peršun.Dobro promešati, pa ubaciti, oceđenu, soju i sjediniti je, dobro, sa ostalim sastojcima. Ubaciti oceđeni pirinač. Dodati alevu papriku biber i biozačin, po ukusu, i promešati. Listovima kupusa skloniti zadebljani deo (po sredini).
4 Uzeti zemljani lonac, pa na dnu staviti jedan list kupusa (da sarmice ne bi zagorele). Na svaki list kupusa staviti po jednu, punu, kašiku fila. Sa obe strane saviti list kupusa, ka unutra, pa, čvrsto, umotati rolatić. Formirane sarmice poređati u zemljanu posudu. Rasporediti listiće lorbera i prekriti jednim listom kupusa. Sarmicu pritisnuti malom tacnom.
5 Zaprška: Na zagrejano ulje staviti brašno i, kratko, ga propržiti. Dodati alevu papriku, promešati i preliti preko poređanih sarmica. Sve preliti, vrelom, vodom (da prelije sarmice) poklopiti i staviti da se krčka. Sarmicu krčkati na tihoj temperaturi, oko, 2,5 sata.
Primjedbe
Objavi komentar