ITALIJANSKA ŠALŠA...ZAČIN ZA SVE VRSTE JELA



Sastojci
3 kg zrelih rajčica (mesnatih)
500 g sitno nacjeckanog crvenog luka
10 češnjeva bijelog luka
origano
peršin
celer
bosiljka
1 žlica soli
2-3 žlice šećera
biber (po želji)
1 dcl ulje za prženje
Priprema
1.Rajčice oprati, uroniti u kipuću vodu pa u hladnu uroniti i oguliti.
2.Sjemenke i tekućinu ocijediti a meso rajčica izrezati na kockice.
3.Luk izrezati i popržiti na ulju da postane staklasto.
4.Dodati rajčice, promiješati i kuhati na laganoj vatri dok se rajčice ne raskuhaju, oko 20 minuta.
5.Dodati začine po vlastitom ukusu. Osobito pripaziti na šećer i sol jer ovise o slasti rajčica.
6.Kratko nakon dodavanja začina prokuhati i nalijevati u bočice.
7.Ukoliko bočice nisu zatovorene hermetičkim čepom pa prohlađenu šalšu valja uliti u grlo bočice maslinovog ulja kako bi se produžio vijek trajanja šalše.
Otvorenu šalšu obavezno držati u hladnjaku.
Posluživanje
Šalša se može upotrijebiti kao ukusna umakalica za pečene krumpire ili krekere. Odlično paše uz lagano vino.
Za brzi obrok potrebno je samo skuhati tijesto i vruće ga preliti šalšom.

Primjedbe