PAPRIKE SA BIJELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.
Sastojci
oko 27-do 30kg crvenih paprika
3-4 čaše alkoholnog ili vinskog sirćeta
3-4 čaše maslinovog ulja
3 glavice bijelog luka
3-4 čaše alkoholnog ili vinskog sirćeta
3-4 čaše maslinovog ulja
3 glavice bijelog luka
Priprema
1. Prvo dobro oprati paprike i posušiti ih krpom. Na veliku tepsiju staviti aluminijsku foliju te ukjlučiti rernu na najviše tj.250 stepeni da se grije, da bude vrela kad počnete peći paprike
2. U tepsiju obloženu aluminijskom folijom poredati paprike(slobodno više staviti jer se one pečenjem smanje) te staviti da se paprike peku.Ne otvarati dok prva strana ne porumeni.Ja stavim rešetku pa tako pečem istovremeno 2 tepsije paprika -jednu dole a jednu gore istovremeno.Okretati paprike kako porumene.Kad su pečene izvaditi ih staviti u neku zdijelu i prekriti zdjelu tako da se CIJELA zdijela stavi u najlon kesu i to je najbolji način da se paprike dobro potpare za guljenje.Prije guljenja izvaditi iz kese da se ohlade. Vidjet ćete te kako se lako gule :-)))))
3. Pripremiti smjesu od 1 čaše ulja , 1 čaše sirćeta i jedne glavice bijelog luka isjeckanog te po želji može peršun (ja ga stavljam kad poslužujem paprike kao salatu).Ne odmah staviti 3 čaše sirćeta i ulja iz razloga jer ne zna se koliko će se utrošiti. To prokuhati da malo prebaci ključ, presuti u neku ravniju posudu te staviti paprike i namakati u tu smjesu. Redati u oprane tegle(može stati 6-7 paprika ali dobro nagurajte) malo poljevajte sa smjesom ulja i octa i luka.Može i malo one vode(sosa) od paprika.Zatvoriti tegle.
4. Radi prirodnosti kao i džem ja sam i tegle sa paprikama zaotala u deku te pustila da se prirodno to sve ohladi 1-2 dana-Poslije toga u frižider ili u špajz.
Primjedbe
Objavi komentar