NAJBOLJI NAČIN PRIPREME ŠPINATA
Varivo od spanaća pripremljeno na
klasičan način podrazumeva zapršku sa belim lukom i mleko, koje će ublažiti
prirodnu gorčinu spanaća.
Iz nepoznatog razloga, spanać ne spremam
baš često. A volim da ga jedem, nije da izbegavam zbog ukusa, nemam traume iz
detinjstva.
Deca ranije nisu volela spanać, mada
koliko ga "često" pravim, nisu ni imali baš mnogo prilika da ga
zavole. Sad jedu, nije baš otimačina, ali dobro... :)
Razmišljam - što se onda dešava da prođe
cela godina, a ja ne napravim spanać ni jednom? Možda je razlog praktične
prirode? Treba oprati šumu lišća, da bi svako od ukućana dobio po par kašika
gotovog spanaća, a i samo od spanaća se najesti nećemo, treba dodati neko
prženo jaje ili, još bolje, neku dobru kobasicu (preporuka za sveže,
prodimljene, mesara Gozba). U ovom drugom slučaju mi ne gine dimljenje kuhinje
i sebe, plus ribanje pločica nakon ručka, možda spanać jadan zapravo trpi zbog
kobaja, a to ni ne zna! ;)
Ili je moguće da podsvesno izbegavam
pravljenje spanaća jer se ne isplati kuvati veću količinu sa motivm "da
imamo za par dana", pošto ga ne bi trebalo podgrevati, tako bar svi kažu.
Kad se ipak nakanim da ga spremim, to
uvek biva ovako - sa belim lukom, na zapršci i razređen mlekom. Jednom prilikom
sam jela spanać bez mleka i bio mi je suviše gorak, ovako mi je draži. Gorčina
se može ublažiti i tako što ćete spanać servirati uz kiselo mleko ili pavlaku.
Neka mlečna komponenta treba da je prisutna u nezanemarljivoj količini, to je
sva suština za "gašenje" goričine.
Sastojci:
1 kg spanaća
3-4 čena belog luka
3 kašike ulja
kockica putera, oko 30 g
2 pune kašike brašna
oko 2-3 dl mleka
so
1. Spanać oprati i staviti u veliku
šerpu. Doliti sasvim malo vode, otprilike 1 dl pa uključiti ringlu. Kuvati uz
mešanje dok sav spanać ne padne na dno i postane tamnozelen i mekan (oko 10
minuta). Kad se malo ohladi, rešetkastom kašikom vaditi spanać i ocediti ga, pa
ga na dasci, iz više puta, iseckati što sitnije.
2. Beli luk iseckati sitno. U dubljem
tiganju istopiti puter na ulju, dodati brašno i beli luk, pržiti minut-dva uz
stalno mešanje da brašno ne zagori. Zaprška treba da ostane svetla. Na to
sipati iseckan spanać i dobro izmešati, pa dolivati mleko u par navrata, do
željene gustine, sve vreme mešajući. Na kraju posoliti po ukusu.
3. Servirati uz jaje prženo "na
oko" ili dobru roštiljsku kobasicu, ili samo uz pavlaku i svež hleb.
Primjedbe
Objavi komentar